Annons

Att göra i Cypern

Cypern är en ö i Medelhavet, populär bland turister. Det är den tredje största ön i Medelhavet, efter Sicilien och Sardinien och är belägen strax utanför Turkiets sydkust. Egentligen ligger Cypern i Asien, men av historiska och kulturella skäl räknas ön ändå till Europa. Resultatet har blivit att ön har många spår både av den östeuropeiska och av den asiatiska kulturen i en skön blandning. Rent politiskt är ön också delad i ett grekcypriotiskt och ett turkpatriotiskt styre, vilket också bidrar till att göra Cypern till kontrasternas ö. Det är förstås Medelhavsklimat på ön, med torra somrar och varierande regniga vintrar. Turism är en viktig näring på ön och många åker hit för att uppleva sol och värme samt förstås öns historia och kultur. Vinodlingen är populär på Cypern. Så se därför till att handla cypriotiskt vin, gärna Commandaria, när du är på en shoppingtur. Detta vin är både kraftigt och sött på samma gång, och mycket välkänt på ön. En annan dryck att pröva är Zivania, som är ett mycket starkt druvbrännvin som vanligtvis är hembränt. På Cypern kan du även handla silver och vackra lädervaror. Maten på Cypern är lite exotisk. En populär delikatess är cypriotisk Meze, det vill säga populära smårätter, och givetvis den lokala osten Halloumi. Läckra, färska skaldjur serveras på de flesta restauranger tack vare närheten till havet.

Här kommer fem sevärdheter som är ett måste för dig som ska besöka Cypern:

Kyrenia

Den lilla staden Kyrenia, eller Gime, på turkiska är mycket populär bland turister. Kyrenia ligger omgiven av bergen Kavalar, Lapta, Besparmak och Kantara, ett korsfararslott och det turkosblå havet.

Famagusta

Spökstaden Famagusta är det mest påfallande exemplet på vad krig och politik har inneburit för Cyperns en gång mest blomstrande turistort. Fram tills kriget startade 1974 var Famagusta svenskarnas stora semestermål. Numera är staden öde eftersom ingen av parterna får bosätta sig här för Fn. Hela 10 km längs stranden står en oändlig rad av urblåsta, plundrade och förfallna hotellskelett.

Ayia Napia

Det gamla fiskeläget Ayia Napia är ett av de vanligaste chartermålen. Här finns alla solande och festande turister och det riktiga nattlivet. Men här finns också ett kloster från 1500-talet. Klostergården och parken är som en tyst grön oas mitt i staden. Väl värt ett besök och skönt att slippa från stadens ljud för en stund.

Nicosia

Cyperns huvudstad Nicosia är värd ett besök. Här kan du njuta av den vackra naturen och de historiska lämningarna. Staden är omgiven av venetiska murar och pulserar med moderna barer, restauranger och nattliv. Här finns också en sevärdhet du inte får missa, den Gröna linjen som skiljer den turkiska delen av ön från den grekiska. Den skär rakt igenom Nicosia och blir en turistattraktion i sig själv. Det arkeologiska museet i Nicosia har utställningar som visar spåren från Cyperns historia. Här finns fynd från många tidsperioder.

Troodosbergen

På toppen av Olymposberget, 1952 meter över havet, ligger snön året om. Man kan ta bilvägen upp till Troodosbergen, njuta av utsikten och den svalare temperaturen. Tycker man om att åka skidor så är det en spännande upplevelse. Annars kan man följa vandringslederna, studera sällsynta fågelarter och växter eller besöka nationalparken Cedar Valley. Klostren Kykko, Chrysorrogiatissa och Machairas är också värda ett besök.

Annons